Kadınlar neden meme büyütme operasyonu yaptırmak istiyorlar?
Bu operasyonda meme boyutları silikon implantlar yardımı ile artırılır. Kadınlar çeşitli sebeplerden bu operasyona ihtiyaç duyarlar;
1-Hamilelik sonrası meme hacmindeki azalmanın tedavisinde,
2-Göğüsler arasında hacimsel farkın tedavisinde,
3-Kanser cerrahisi sonrası meme rekonstrüksiyonunda.
Operasyon nasıl yapılır?
Operasyon, hastane şartlarında, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Meme büyütme operasyonunda içi sıvı silikon dolu protezler kullanılmaktadır. Protez, en sık meme başı etrafından ve meme altından yapılan 4 cm lik kesiklerden gerçekleştirilir. Silikon protez, meme dokusunun altına ya da göğüs kasının arkasına yerleştirilir. Yuvarlak, damla şekilli, düzgün yüzeyli ya da pütürlü yüzeyli gibi protez tipleri bulunur. Operasyon 1-2 saat sürer ve sonrasında hastanede bir gün yatmak yeterlidir.
En çok tercih edilen protez hangisidir?
Silikon ile meme büyütme operasyonunun sonucu, kullanılan protez tipi ile bağlantılıdır. Protez teknolojileri de zamanla gelişmiştir. Son zamanlarda hastalarımızın talebi “Damla” şekilli protezdir.
Ortada bir gerçek var ki o da göğsün yuvarlak olmadığıdır. Yukardan hafif bir eğimle meme başına doğru yükselir ve meme başından sonra daha keskin bir yay yaparak meme altına doğru döner. Bu ihtiyaç nedeniyle anatomik protezler üretilmeye başlanmıştır. Daha doğal bir his veren anatomik şekilli koheziv jel içeren protezlerin kullanımı çok artmıştır.
Protez hangi bölgeye yerleştiriliyor?
Kas altı protezi daha iyi saklar ama daha ağrılıdır. Kol hareketleri ile memenin hareket etmesine neden olabilir. Kas üstü daha doğaldır ancak protezi iyi örtemeyebilir. 3. bir plan ise kas zarının altıdır. Operasyon süresi biraz daha uzundur, daha dikkatli bir cerrahi gerektirir ama kas altı ve üstü bölgelerinin ikisinin de avantajlarını taşımaktadır.
Meme büyütme işleminden başka, memeye uygulanabilen diğer estetik operasyonlar nelerdir?
Meme küçültme ve meme dikleştirme de kadınlar tarafından fazlaca tercih edilen estetik operasyonlardandır.
Meme küçültme operasyonu için en uygun adaylar kimlerdir?
Bu operasyon estetik amaçtan çok, kişilerin konforunu arttırmak için yapılmaktadır. Çoğu kadın büyük göğüsleri nedeniyle fiziksel aktivitelerinde ciddi sıkıntı yaşar. Meme küçültme operasyonu genelde göğüsler gelişimini tamamlamadan gerçekleştirilmez. Ancak bununla beraber, ciddi problemleri olan genç kızlara da bu operasyon uygulanabilmektedir.
Meme küçültme operasyonunun planlaması nasıl yapılır?
Her hastanın ilk muayenesinde vücut ölçüsüne yakışacak meme büyüklüğü belirlenir. Hastanın göğüs ölçüsü alınır ve fotoğrafları çekilir. Meme başının pozisyonu değerlendirilir ve aşağıdaysa ne kadar yukarı taşınacağı belirlenir. Operasyon ile ilgili hastaya ayrıntılı bilgi verilir ve komplikasyonlar konusunda hasta aydınlatılır.
30 yaş üzeri hastalarda bu operasyona girmeden önce hastanın dosyasına girmek üzere mamografi istenir. Bu mamografiye göre operasyonda çıkartılacak materyalin patolojiye gidip gitmeyeceğine karar verilir. Operasyon için hastanın ideal kilo yakın olması tercih edilir. Böylece meme dokusunun yağ miktarı azaltılmış olur. İdeal kiloda olmak operasyonu kolaylaştırır ve komplikasyon ihtimalini azaltır. Bu operasyon için komplikasyonlara neden olacak birtakım ilaçlar alkol, sigara ve hastanın kullandığı ilaçlar konusunda önlemler alınır. Operasyon genel anestezi altında yapılmaktadır.
Operasyon sonrasında neler olur?
Cerrahi sonrası göğüslere elastik bandaj ve gaz ile pansuman yapılır. Cilt altında sıvı birikmesini önleyen küçük silikon borular 1.ya da 2. gün çıkartılır. Operasyondan sonraki ilk 2 gün ağrılı olabilir ancak kuvvetli ağrı kesiciler sayesinde bu ağrı en aza indirilir. Bandajlar 2. ya da 3. gün çıkartılır ve cerrahi sutyene birkaç hafta devam edilir. Yeni dikiş materyalleri sayesinde alınması gereken dikiş miktarı azalmıştır. Cerrahi sonrası cilt kurulukları için antibiyotikli kremler kullanılır ancak dikiş hatları kuru tutulmalıdır. Cerrahi sonrası ilk mensturasyonda göğüslerde ağrı ve şişme görülebilir. İlk altı hafta süren geçici his kaybı görülebilir. Hasta, operasyonun ertesi günü ayağa kalkabilir, ancak 2–3 hafta ağır iş yapmaktan kaçınılmalıdır. Çoğu hasta sosyal aktivitelerine ve işine 2 hafta sonra dönebilmektedir. İlk 1 ay spor gibi faaliyetlerde sıkı sutyen tercih edilmelidir. 6 hafta boyunca göğüslere nazik davranılmalıdır. Yara kenarlarında hafif kabuklanma olması ya da pembe renkli sıvı çıkması normaldir. Ani oluşan ağrı, şişme, morarma gibi şikayetlerde doktora haber verilmelidir.
Meme dikleştirme operasyonu nasıl bir işlemdir?
Hamilelik, emzirme ve yer çekimi etkileri nedeniyle yıllar içerisinde göğüslerde sarkma meydana gelmektedir. Cilt elastikiyetini kaybeder, şeklini yitirir ve ileriye olan mesafesi azalır. Bununla beraber meme başının etrafındaki koyu renkli cilt genişler.
Meme dikleştirme operasyonu, meme küçültme operasyonundan daha küçük bir cerrahidir. Dikleştirme işlemi sırasında meme başının etrafındaki koyu renkli cildin boyutu küçültülür. Meme dokusunun hacmi yeterli ise şekil verilerek dikleştirmek mümkündür.
Memede hem sarkıklık hem de hacim kaybı varsa silikon protez ile hacmi artırmak gerekir. Kadınlar bu farkı, göğüslerinin sutyen içerisinde hacimlerine bakarak karar verebilir.
Bu operasyon göğüslerdeki sarkmayı durdurmaz, sadece sarkma öncesi haline getirir. Eğer hasta, ileriki bir tarihte anne olmayı düşünüyorsa operasyonu ertelemesini öneririz.
2–3 saat süren bir operasyondur. Hastanede 1 gün kalmak yeterlidir.